Kulinaria
W tygodniu poprzedzającym Święta Bożego Narodzenia przygotowywaliśmy na zajęciach kulinarnych świąteczne muffinki. Zwróciliśmy szczególną uwagę na ochronne odzienie - fartuszki - oraz na czystość rąk, by bezpiecznie przygotować swoje stanowisko pracy. Równie ważne jest kształtowanie umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem kuchennym tj. np. mikser, narzędzia kuchenne, foremki silikonowe i sztućce. Założeniem zajęć jest przede wszystkim umiejętna organizacja pracy, przy zachowaniu pełnej higiena żywienia oraz kreatywna forma spędzania czasu wolnego w świetlicy. Jest to również chęć rozbudzenia dziecięcej ciekawości do kulinarnego eksperymentowania w gronie najbliższych, a co za tym idzie, pogłębiania pozytywnych relacji rodzinnych.
Do przygotowania naszego ciasta na muffinki potrzebne były nam następujące składniki (przepis dotyczy jednej porcji, która w naszym wypadku była zwielokrotniona):
2 jaja
2 greckie jogurty
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
Zrobione ciasto nadziewaliśmy dżemem z czereśni swojskiej roboty. Dzieci miały możliwość udekorowania swoich gotowych muffinek kolorowymi papilotkami z motywami świątecznymi oraz kolorową czekoladą.
Jak zawsze tego typu zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem dzieci, które już z niecierpliwością czekają na następną kulinarną podróż w nieznane. Magdalena Pernak