Kulinaria

W tygodniu poprzedzającym Święta Bożego Narodzenia przygotowywaliśmy na zajęciach kulinarnych świąteczne muffinki. Zwróciliśmy szczególną uwagę na ochronne odzienie - fartuszki - oraz na czystość rąk, by bezpiecznie przygotować swoje stanowisko pracy.  Równie ważne jest kształtowanie umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem kuchennym tj. np. mikser, narzędzia kuchenne, foremki silikonowe i sztućce. Założeniem zajęć jest przede wszystkim umiejętna organizacja pracy, przy zachowaniu pełnej  higiena żywienia oraz kreatywna forma spędzania czasu wolnego w świetlicy. Jest to również chęć rozbudzenia dziecięcej ciekawości do kulinarnego eksperymentowania w gronie najbliższych, a co za tym idzie, pogłębiania pozytywnych relacji rodzinnych.

Do przygotowania naszego ciasta na muffinki potrzebne były nam następujące składniki (przepis dotyczy jednej porcji, która w naszym wypadku była zwielokrotniona):

2 jaja

2 greckie jogurty

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki

Zrobione ciasto nadziewaliśmy dżemem z czereśni swojskiej roboty. Dzieci miały możliwość udekorowania swoich gotowych muffinek kolorowymi papilotkami z motywami świątecznymi oraz kolorową czekoladą. 

Jak zawsze tego typu zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem dzieci, które już z niecierpliwością czekają na następną kulinarną podróż w nieznane.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Magdalena Pernak

ZOBACZ ZDJĘCIA